martes, 29 de abril de 2014

EL QUILO

Després d'haver treballat el metre i els centímetres a l'última sessió, avui hem continuat el tema de la mesura, però amb una unitat diferent.
Per a saber quina unitat era, ens hem fixat amb la segona síl·laba de "La caixa Mequili"; la síl·laba "qui", la qual volia dir "quilos".
Molts de nosaltres ja sabíem per a què es feien servir els quilos, ja que més d'una vegada el metge ens han pesat o hem acompanyat als pares a comprar a la carnisseria on la dependenta pesa la carn.
Ara bé, quant fa un quilo? Per resoldre el dubte, hem agafat un paquet de pasta d'un quilo i ens l'hem anat passant per a sospesar-lo.
Hem vist que al paquet hi havia escrit "1 kg" i hem deduït que les lletres "kg" volien dir quilo, igual que la "m" vol dir metre.
A partir d'aquí hem anat pensant coses que podien fer més d'un quilo i coses que podien fer menys.
Ha estat molt fàcil pensar en una cosa que peses més d'un quilo: un elefant, la pissarra, una persona, etc., però hem tingut més problemes a l'hora de pensar coses que pesessin menys. Per exemple, un llibre pesa més o menys d' un quilo?
Per a comprovar-ho hem pensat que podríem pesar-ho, però clar amb quina balança? No era el mateix pesar una persona que una botifarra, per exemple.
Ens han explicat que igual que a dins d'un metre hi havia unitats de mesura més petites que eren els centímetres (1m=100cm), a dins d'un quilo hi havien unes unitats més petites anomenades grams (1kg=1000g).
Si havíem de pesar coses de més d'un quilo, fèiem servir una balança concreta i si havíem de pesar grams, per exemple a la carnisseria o quan fèiem un pastís, havíem de fer servir una balança diferent.

Un cop hem resolt el dubte, ens hem posat a pesar diverses coses de la classe per parelles (llibres, jocs, motxilles, el berenar, plastilina,...) per a veure si feien més d'un quilo o menys. Si no arribava als 1000g feia menys d'1kg i si es passava dels 1000g feia més d'1kg.



Hem vist que gairebé tot el que pesàvem feia menys d'1kg, així que hem decidit posar més d'una cosa a la balança perquè peses més de 1000g  i ho hem aconseguit! Un pot de cola i dos llibres pesaven 1600g, és a dir, 1kg i 600g.



Quan tots hem acabat de pesar, hem fet la següent fitxa:


A continuació podeu veure les fotografies de tots els objectes que hem pesat i de com ho fèiem:




No hay comentarios:

Publicar un comentario