miércoles, 7 de mayo de 2014

RACONS

Avui, per tancar la unitat de la mesura i abans de fer l'examen, hem treballat per racons. Per a fer-ho, hem partit el grup de manera que la meitat es quedava a la classe i els altres anaven a jugar als racons (i el següent dia ho farem a l'inrevés).

Hi havia 3 racons diferents: un dels metres, un dels quilos i un dels litres.
El que hem fet ha estat, dins el mig grup que érem, dividir-nos altra vegada en petits grups de 4 o 5 alumnes i anar passant per a tots.

El primer racó era el dels metres, on se'ns demanava que dibuixéssim línies d'unes distàncies concretes amb l'ajuda de la cinta mètrica.
També hem hagut de dibuixar alguns rectangles amb unes mides específiques en relació a la llargada i l'amplada.


El segon racó estava relacionat amb els quilos. En aquest cas, havíem de posar diferents objectes a la balança i dir el pes exacte que tenien.


Per últim, al racó 3, havíem de treballar els litres. Hi havia tres ampolles sense etiquetes i, amb l'ajuda d'una ampolla d'un litre, les havíem d'anar omplint per endevinar la seva capacitat.


Com que ens ha sobrat una mica de temps, també hem jugat a la caixa Mequili.


Aquí teniu més fotografies!



miércoles, 30 de abril de 2014

EL LITRE

Avui, com sempre, hem començat la classe fent memòria del que havíem fet a les classes anteriors: què era la mesura, amb què podíem mesurar, què era el metre, el quilo,etc.
Seguidament, ens hem fixat en l'última síl·laba que ens quedava per fer de "La caixa Mequili", la síl·laba "li".
De seguida ja hem sabut que "li" era de la paraula "litres".
Fins ara havíem après que els metres servien per mesurar quant de llarg, d'alt o d'ampla feia un objecte o que els quilos servien per mesurar el pes d'una cosa, però els litres per a què serveixen?
Entre tots hem anat pensant coses que es podien mesurar amb litres: l'aigua d'una piscina, una ampolla d'aigua, l'aigua d'una galleda, etc. Però només aigua? Entre tots ens hem adonat que no. Es pot mesurar en litres totes aquelles coses que siguin líquides: llet, refresc, suc de fruites, sopa,...fins i tot sang!

Seguidament,ens han repartit una ampolla a cada un i hem hagut de mirar què hi posava.
Hi havia ampolles que posava 1l, d'altres 1'25l, 2'5l, 6,25l, etc. i en canvi, n'hi havia d'altres que posava 33cl, 25cl, 50cl,etc.
Nosaltres sabíem que la lletra "l" eren litres, però les lletres "cl" què volien dir?
Ens han explicat que volien dir centilitres. De la mateixa manera que 1m=100 cm, 1l=100cl.
Una vegada hem sabut aquesta informació, ens hem separat segons si teníem una ampolla on hi cabia menys d'un litre, un litre o més d'un litre:






Com que ho hem fet tan bé, hem cregut que ja estàvem preparats per jugar amb "La caixa Mequili" perquè ja sabem diferenciar què és longitud, què és massa i què és capacitat i a més a més si fa més d'1m/kg/l o menys. Així que tots hem hagut d'agafar una targeta i classificar-la:



















Com de costum, aquí teniu totes les fotografies:

martes, 29 de abril de 2014

EL QUILO

Després d'haver treballat el metre i els centímetres a l'última sessió, avui hem continuat el tema de la mesura, però amb una unitat diferent.
Per a saber quina unitat era, ens hem fixat amb la segona síl·laba de "La caixa Mequili"; la síl·laba "qui", la qual volia dir "quilos".
Molts de nosaltres ja sabíem per a què es feien servir els quilos, ja que més d'una vegada el metge ens han pesat o hem acompanyat als pares a comprar a la carnisseria on la dependenta pesa la carn.
Ara bé, quant fa un quilo? Per resoldre el dubte, hem agafat un paquet de pasta d'un quilo i ens l'hem anat passant per a sospesar-lo.
Hem vist que al paquet hi havia escrit "1 kg" i hem deduït que les lletres "kg" volien dir quilo, igual que la "m" vol dir metre.
A partir d'aquí hem anat pensant coses que podien fer més d'un quilo i coses que podien fer menys.
Ha estat molt fàcil pensar en una cosa que peses més d'un quilo: un elefant, la pissarra, una persona, etc., però hem tingut més problemes a l'hora de pensar coses que pesessin menys. Per exemple, un llibre pesa més o menys d' un quilo?
Per a comprovar-ho hem pensat que podríem pesar-ho, però clar amb quina balança? No era el mateix pesar una persona que una botifarra, per exemple.
Ens han explicat que igual que a dins d'un metre hi havia unitats de mesura més petites que eren els centímetres (1m=100cm), a dins d'un quilo hi havien unes unitats més petites anomenades grams (1kg=1000g).
Si havíem de pesar coses de més d'un quilo, fèiem servir una balança concreta i si havíem de pesar grams, per exemple a la carnisseria o quan fèiem un pastís, havíem de fer servir una balança diferent.

Un cop hem resolt el dubte, ens hem posat a pesar diverses coses de la classe per parelles (llibres, jocs, motxilles, el berenar, plastilina,...) per a veure si feien més d'un quilo o menys. Si no arribava als 1000g feia menys d'1kg i si es passava dels 1000g feia més d'1kg.



Hem vist que gairebé tot el que pesàvem feia menys d'1kg, així que hem decidit posar més d'una cosa a la balança perquè peses més de 1000g  i ho hem aconseguit! Un pot de cola i dos llibres pesaven 1600g, és a dir, 1kg i 600g.



Quan tots hem acabat de pesar, hem fet la següent fitxa:


A continuació podeu veure les fotografies de tots els objectes que hem pesat i de com ho fèiem:




miércoles, 23 de abril de 2014

EL METRE (2)

En aquesta segona sessió del metre, hem après que a dins d'un metre hi ha 100 centímetres.
Els centímetres ens serveixen per mesurar coses més petites, així que hem fet unes fitxes on amb la nostra cinta mètrica havíem de mesurar la llargada d'uns dibuixos o d'uns segments.
Aquesta vegada no havíem de dir si feia més o menys d'un metre, sinó quants centímetres feien els objectes exactament.

Ens hem adonat que era molt important col·locar el regle o la cinta mètrica bé perquè si no mesuraríem malament! Hem de col·locar el número 0 ben bé a la punta, el regle ben recte a sota del segment i després mirem fins a quin nombre de centímetres arriba.

Aquí teniu les fitxes on hem mesurat objectes i segments:



Per últim, en lloc de mesurar segments, els hem dibuixat. La senyoreta ens deia "dibuixa una línia de 14cm", per exemple, i nosaltres la dibuixàvem al paper amb l'ajuda de la cinta mètrica.

martes, 22 de abril de 2014

EL METRE

Avui hem continuat amb el tema de les mesures. Hem fet una mica de repàs del que havíem fet a l' última sessió, en la qual havíem conegut  "La caixa Mequili".
Aquí podeu veure un video. Es diu Mequili perquè és una caixa de mesures on has de classificar les coses segons si es mesuren en metres, en quilos o en litres; d'aquí ve el seu nom.

Ens hem fixat en la seva primera síl·laba, la "me" de la paraula "metres". Tots sabíem que els metres serveixen per mesurar l'amplada, la llargada o l'alçada de moltes coses, però teníem un problema: quant mesura un metre?
Per solucionar el dubte, ens hem construït la nostra pròpia cinta mètrica. Mireu que bé que ens ha quedat!


Després, hem anat a la pissarra digital a veure un Power Point on anaven apareixent diverses coses i ens preguntaven si mesuraven més o menys d'un metre. Gràcies a la nostra cinta mètrica ho hem respòs tot molt bé!

Per últim, hem començat a fer una fitxa on havíem de mesurar objectes de la classe i dir si feien més d'un metre, un metre o menys d'un metre.



Com sempre, us deixem amb algunes fotografies.


miércoles, 9 de abril de 2014

LA MESURA AMB EL COS.

Avui hem fet memòria de l' última classe. Hem recordat la història del petit Inuit, el qual va mesurar el peix que havia pescat amb l'amplada dels seus braços.
A partir d'aquí, hem pensat amb quines parts del nostre cos podríem mesurar les coses: els dits, els pams, els peus, les passes, etc.
Com que hem vist que en sabíem tant, ens hem aventurat a mesurar diverses coses de la classe amb parts del nostre cos i ho hem anat apuntant a aquesta fitxa:



Després hem comparat els resultats i hem vist que no ens donava el mateix. Com és que passava això?
Hem rumiat molt i finalment hem arribat a la conclusió que era perquè les nostres mans, els nostres peus, etc. tenen una mida diferent de la dels nostres companys, però a partir d'aquí ha sorgit un altre dubte:  com ho hem de fer per mesurar coses i que a tots ens doni el mateix? La resposta està amb el SI (sistema internacional) que estableix unes mides iguals per a tothom i així tots ens entenem. Algunes d'elles són el metre, el quilo o el litre, les quals aprendrem a les properes sessions amb l'ajuda de "La caixa Mequili"( que ja us presentarem més endavant).

Com que ens sobrava una mica de temps per acabar la classe, hem acabat fent la part de darrere de la fitxa, on havíem de dir quina mesura utilitzaríem per mesurar els objectes dibuixats:


A continuació podeu veure algunes fotografies de quan estàvem mesurant el número de passes que fa la classe, quants pams fa la nostra bata, quants peus fa l'armari,etc.





martes, 8 de abril de 2014

COMENCEM!

Avui hem iniciat el tema de la mesura.
Per a fer-ho, hem començat responent a la pregunta "Què és la mesura?".
Tots hem anat dient moltes coses:  "Mesurar és dir quant fa una cosa" o "Mesurar és per exemple quant de llarg fa la taula".

Hem vist que es podien mesurar moltíssimes coses! Però, totes?
Per a veure que no tot es podia mesurar hem fet la següent fitxa on havíem de classificar aquelles coses que es podien mesurar i aquelles que no:


Hem après que només es podien mesurar coses a les quals s'hi podia posar un número. Per exemple, no podem dir "tinc 23 mal de panxa", però sí que podem dir "tinc un gat de 3 quilos" o "una piscina fa 3 metres".

Un cop hem acabat, hem anat a veure un conte sobre la mesura titulat "El petit Inuit" a la pissarra digital.
A continuació us deixem algunes imatges i l'enllaç del conte!








lunes, 7 de abril de 2014

PRESENTACIÓ

Aquest blog està creat sota l'objectiu d'agrupar totes aquelles activitats que realitzen els nens de primer de primària del Col·legi Sant Josep per treballar el tema de LA MESURA.

Es tracta, doncs, d'un recull d'evidències que aniran construint de mica en mica i donant forma a aquest espai.

A mesura que el grup classe vagi realitzant alguna activitat, aquesta serà publicada al blog per tal que tant alumnes, mestres com famílies en puguin fer un tastet i treure'n profit.

Engeguem, doncs, aquest petit projecte que entre tots anirem construint.